Dag voor nazaten van KNIL- en Nederlands-Indië veteranen
De echo van oorlog in Nederlands Indië
Je vader, moeder of een ander familielid heeft in de jaren ’40 voor Nederland gediend als militair en de invloed hiervan was in jullie gezin voortdurend voelbaar.
Er waren de nachtmerries, het nadrukkelijk zwijgen, het niet willen praten over de oorlogservaringen, emotionele uitbarstingen en agressie. Deze ervaringen beïnvloeden niet alleen hun, maar ook jouw leven.
Je hebt er nooit zo veel over gepraat, want de meeste mensen weten er zo weinig van en hebben geen begrip. Toch zou je jouw ervaringen willen delen en onderzoeken.
Op deze dag kan dat, in een veilige omgeving en met mensen die snappen wat het betekent om een kind van een veteraan te zijn.
Tijd, veiligheid, begrip
Wat kun je verwachten van deze dag?
In een bijeenkomst bieden wij, Tineke Scheltinga-de Boer en Monique Bolung, aan nazaten van het KNIL en het Nederlands-Indië leger de rust en de tijd om ervaringen te delen en te onderzoeken door middel van opstellingen.
We werken in een kleine groep met maximaal 12 deelnemers en helpen je graag:
- Ervaringen te delen in een veilige omgeving
- Je gehoord te voelen
- Begrip voor jezelf en je familie te vergroten
- Meer rust te vinden in je eigen situatie
Betrokken en ervaren
De begeleiders Tineke en Monique
Wij hebben elkaar ontmoet bij de Master Course Systemisch Bewustzijn Werk van Hilbrand Westra. Al op de eerste dag bleek dat wij een gemeenschappelijk thema hadden: Nederlands-Indië en de dekolonisatie-oorlog en de naweeën daarvan.
Het is onze intentie, ieder vanuit eigen expertise en ervaring, om bij te dragen aan het vrijkomen van de echo die deze geschiedenis onmiskenbaar heeft. De ervaring heeft ons geleerd dat het systemisch werk zich hiervoor uitstekend leent. Het systemisch werk is een diepgaande en tegelijk veilige vorm om met dit thema bezig te zijn.
Tineke:
Als dochter van een vader die, van 1947 tot 1950, na een net beëindigde Tweede Wereldoorlog, verplicht als militair naar Indonesië werd uitgezonden, heb ik persoonlijk ervaren wat het effect van verzwegen oorlogstrauma’s en verplaatsing op het familiesysteem kan zijn.
Het heeft mijn vader veel kracht gekost om zich staande te houden. Het systemisch werk heeft mij geholpen me vrij te maken van de invloed van zijn oorlogservaringen. Ik heb mijn eigen levenskracht en potentieel kunnen ontwikkelen. Ik heb nu meer rust, kan mijn grenzen beter stellen en voel me sterker. Ik gun anderen deze ervaring ook.
Al meer dan 12 jaar coach ik mensen die levensvragen hebben. Ik maak gebruik van het systemisch werk en zet opstellingen in. Ik vind dat een prachtige manier van werken, omdat het snel het onzichtbare zichtbaar kan maken.
Monique:
Ik ben de dochter van een Indonesische vader en een Nederlands-Indische moeder. Vanwege hun banden met de Nederlanders zaten mijn Indonesische grootouders gevangen tijdens de Japanse tijd. Mijn Nederlands-Indische grootmoeder en mijn tante en moeder waren buitenkampers in die periode.
Ik werd me door de herdenking op 15 augustus bewust hoe de oorlogservaringen van mijn familie verwarring oproepen bij mij. Ik begon met een ontwarringsproces: wat van al deze ervaringen is van mij en wat is niet van en aan mij? Dat geeft me rust en duidelijkheid en die gun ik anderen ook.
Al meer dan 30 jaar coach ik op mensen met levensvragen en managementteams met cultuurvragen op basis van systeemdenken. Daarnaast geef ik diverse coachopleidingen.
Werken met opstellingen vind ik een mooie werkwijze omdat mensen voelen in hun lichaam wat er speelt. Geen theoretische of vage verhalen, het lichaam geeft aan wat er aan de orde is.
Veilige haven en pleisterplaats
Onze werkwijze
Ons uitgangspunt is dat deze dag voor jou een pleisterplaats en veilige haven is waar je rust vindt om ervaringen te delen en te onderzoeken. Tijd nemen en verlangzamen zijn daarbij belangrijk.
Daarom start de dag om 9.00 uur met ontvangst met koffie, eindigen we om 21.00 uur na een gezamenlijk diner en bouwen we tijdens de dag rustmomenten in.
Na de ontvangst met koffie maak je kennis met de andere deelnemers en vertel je waarom je bij deze bijeenkomst bent. Daarna is er ruimte om ervaringen te delen onder onze begeleiding.
Op deze bijzondere dag is er veel ruimte om onder begeleiding ervaringen te delen en persoonlijke vragen te stellen. In de middag werken we met opstellingen en na een gezamenlijk diner reis je aan het einde van de dag naar huis met meer begrip en rust.
Na de bijeenkomst kun je altijd nog contact opnemen met Tineke of Monique om na te praten over deze dag.
Praktische informatie
Wij ontvangen je graag op zaterdag 19 augustus 2023 van 9.00 uur tot 21.00 uur
in het Coachhuis te Leusden.
We bieden nazorg. Je kunt contact opnemen met Tineke of Monique
om na te praten over je ervaringen.
De investering is €295 exclusief 21% BTW en inclusief koffie, thee, snack, lunch en diner.
Mocht je informatie nodig hebben of willen overleggen over deelname,
stuur dan een mail met je telefoonnummer aan info@goldenblues.nl ,
dan nemen Tineke of Monique contact met je op.
Vragen die vaak gesteld worden over deze opleiding
Kun je vertellen hoe een opstelling in zijn werk gaat?
Een opstelling is een werkwijze die gebruikt wordt om onzichtbare onbewuste patronen in een systeem (familie, team, organisatie) zichtbaar te maken. Hierdoor kan de vraagsteller ruimte maken voor verandering.
Er wordt gewerkt met representanten. Mensen representeren dan familieleden of onderdelen die te maken hebben met iemands vraagstelling.
Wij werken met de kern van iemands vraagstelling. Opstellingen duren daardoor over het algemeen 30 tot 45 minuten.
De Japanse tijd en de Bersiap periode had grote invloed op ons gezin, maar mijn vader of moeder zijn geen veteranen. Kan ik dan toch komen?
Je bent van harte welkom! Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle mensen die de naweeën voelen van deze tijden.
Zijn er kosten verbonden aan de nazorg?
Onze nazorg is zonder kosten en bestaat uit een telefonisch gesprek van ongeveer 30 minuten. Mocht je meer nodig hebben, dan kunnen we je een coachtraject aanbieden of doorverwijzen naar hulp waar jij behoefte aan hebt.
Ik wil graag komen maar kan niet op de geplande datum, wanneer is de volgende bijeenkomst?
Stuur een mail aan info@goldenblues.nl als je op de hoogte gehouden wilt worden van locatie en programma van deze bijeenkomst.
Ik woon ver van Leusden, zijn er overnachtingsmogelijkheden?
Op het landgoed ISVW kun je ook overnachten. Neem contact met hen op om te overleggen over de mogelijkheden, hun telefoonnummer is 033 465 07 00