De Insulinde Opstellingen

Je bent vrouw en je roots liggen in Indonesië.

Eigenlijk weet je weinig van je achtergrond, want er werd thuis niet veel over gesproken. Toch voel je dat het Rijk van Insulinde een belangrijke rol speelt in je leven als vrouw. Je kan er alleen niet precies de vinger op leggen hoe of wat.

Je verlangt er naar meer te doorvoelen wat je plek is in jouw familiesysteem en ook wil je meer weten over je roots. Maar omdat je familie niet veel praat over het verleden, kom je niet veel te weten.

In de ‘Insulinde Opstellingen’ ga je op onderzoek uit.

 

Thema 19 april 2024: afstand en nabijheid

Je onderzoekt samen met andere vrouwen: 

  • Wat Indonesië of Nederlands-Indië voor jou en voor jouw familiesysteem betekent.

  • Hoe je verbinding is met je voorouders en hoe je die kunt versterken, zodat je meer toegang hebt tot je zachtheid en kracht.

  • Welke invloed jouw familiesysteem heeft op jouw contact met anderen en met jezelf en hoe je daarin omgaat met afstand en nabijheid.

We werken in een kleine groep van maximaal 8 vrouwen met opstellingen.

We sluiten de sessie af met wat Indische hapjes.

Het retreat wordt gegeven door

Monique Bolung, transcultureel coach

Ik ben de dochter van een Indische moeder en een Indonesische vader, opgegroeid als enig kind bij moeder en grootmoeder in de tijd van dolle mina’s. Het feminisme speelde thuis een grote rol: zelfstandigheid, waardigheid en trots waren belangrijke thema’s in mijn opvoeding. Binding en verbinding ging ons moeilijker af.

Pas sinds een jaar of 15 verdiep ik mij in mijn Indische achtergrond. Zo ontdekte ik door het lezen van het boek ‘De Njai’ van Reggie Baaij dat Hollandse mannen in de koloniale tijd er doorgaans een njai op na hielden, een inlandse vrouw met een status tussen dienstbode en geliefde. Indo’s zijn de nazaten van een Hollandse man en een njai.

Indische vrouwen hebben in hun lichaam het DNA van de njai. Door systemisch onderzoek ontdekte ik dat ik veel overeenkomsten heb met haar: bescheiden en sterk, trots en onzeker, willen verbinden en afstand houden. Ik heb nu meer verbinding met mijn Indische voormoeders, waardoor ik me meer ontspannen en sterker voel.

Ik ben transcultureel coach met ruim 30 jaar coachervaring en daarnaast leid ik mensen op in transcultureel systemisch coachen bij de School voor Systemisch bewustzijn van Hilbrand Westra.

“Het werd een ontmoeting in een helende cirkel van prachtige vrouwen, ieder met een eigen verhaal. Het waren allemaal nazaten van u Mevrouw, Mijn Voormoeder. Bijzonder dat u waarschijnlijk medeverantwoordelijk was om juist deze mensen bijeen te brengen; een meer dan goede beslissing.

Ervaringen werden uitgewisseld, vele thema’s in het licht gezet; van fragmentatie, het leven in twee werelden en er niet bij horen tot systeemverwarringen en altijd weer hard werken. Eigenlijk te veel onderwerpen om op te noemen; ook al was er bijna geen een waarin ik me niet herkende.”

Nienke Binkhorst, Coach Inn

De Insulinde Opstellingen

Informatie en deelname

 

Locatie en data

Deze bijeenkomst vindt plaats in een groep van maximaal 8 vrouwen.
Datum: vrijdag 19 april 2024 van 13.30 tot 18.30 uur
Locatie: De Berkeley in Bergen (bij Alkmaar)
Inbegrepen: fruit, water, thee, koffie en we eindigen met wat Indische hapjes

Investering

€ 160 exclusief BTW

Vragen die vaak gesteld worden over dit retreat

Ik ben niet Indisch, is dit retreat dan wel iets voor mij?

Alle vrouwen die voortkomen uit een familiesysteem die een band hebben met Indonesië of Nederlands-Indië zijn welkom.

Vrouwen die deze workshop hebben gevolgd waren afkomstig uit de Molukken, Nieuw-Guinea, hadden Nederlandse voorouders die in Nederlands-Indië hebben gewoon of soldaat zijn geweest, of hadden voorouders uit China die in Indonesië of Nederlands-Indië hebben gewoond. Ook geadopteerden die in Indonesië zijn geboren zijn van harte welkom.

Hoe groot is de groep?

Een groep bestaat uit maximaal 8 vrouwen.

Ik kan niet op deze datum, is er al een nieuwe datum bekend?

Stuur een mail als je hiervoor belangstelling hebt naar info@goldenblues.nl. We laten je weten zodra je een nieuwe datum is bepaald.

Benieuwd hoe ik je kan helpen?

Info vind je bij workshops en bij coaching of bel me gewoon even: 0630293646.