Van de ene cultuur naar de andere

Training Inclusieve Teams

Je teamleden zitten niet goed in hun vel. Misschien is er verandering geweest of verandering op komst. Ze zijn verandermoe, hebben veranderangst en dat uit zich in slechte samenwerking, vermoeidheid, weerstand of onverschilligheid. 

Je team is in transitie. Het oude is er niet meer en het nieuwe is er nog niet. Veel teams hebben moeite om deze periode goed door te komen. Een teamcoachtraject helpt ze om weer op koers te komen. 

Eget egestas purus viverra accumsan in.

Transculturele teamcoaching helpt je om inclusie in teams te bevorderen

De teamleden leren elkaars eigenheid te waarderen en gebruiken die verschillen. Je geeft teams de mindset en vaardigheden voor transcultureel teamwerk, waardoor samenwerking voor alle teamleden leuker en beter wordt.

De training wordt gegeven door

Bernice Felter-Thijm en Monique Bolung.

Trainers met ervaring in pendelen tussen culturen

Bernice:
‘Ik ben geboren in Suriname en sinds mijn vierde opgegroeid in
Nederland. Inmiddels weet ik door onderzoek naar mijn eigen
familiegeschiedenis dat ik mijn roots enerzijds helemaal tot de
Yoruba en Hausa tribes in Nigeria kan natrekken en anderzijds tot
plantagehouders uit Amsterdam. Wellicht dat mede daarom Amsterdamhelemaal als mijn thuis voelt.

Verschillen, weerstand en complexiteit vormen in mijn ervaring helemaal geen belemmering, maar zijn juist de brandstof voor verandering. Het is een bron om uit te putten net zoals een verfdoos met verschillende kleuren. Voor zowel de individu als de organisatie. Elke kleur voegt iets toe aan het kunstwerk dat je wilt maken.

Met ruim 20 jaar werkervaring in begeleiden en leidinggeven aan
teams bij start-ups, corporates en NGO’s weet ik het potentieel
van mensen naar boven te halen en aan te laten sluiten op
organisatiedoelstellingen.’

“Insert testimonial van Bernice hier.”

Voornaam achternaam, functie  

Monique:

‘Ik ben de dochter van een Indische moeder en Indonesische vader, ben geboren in Jakarta en opgegroeid in Amsterdam. Daardoor kan ik bescheiden zijn als een Indische en recht voor z’n raap als een Amsterdamse.

Mijn levenservaring bestaat uit het voortdurend pendelen tussen verschillende culturen, zowel in professioneel als in persoonlijk opzicht.

Bijna 30 jaar coach ik teams die zich niet op hun plek voelen in hun situatie, bijvoorbeeld tijdens een organisatieverandering of een verandering in werkwijze. Sinds 20 jaar geef ik hierover ook trainingen.

Ik voel me helemaal thuis in coaching als ik mensen help om verbinding te hebben met hun persoonlijke en professionele oorsprong en om van daaruit voluit te leven en te werken.

“Monique heeft verstand van cultuurverschillen in alle toonaarden. Ze laat je feilloos zien hoe cultuur een rol speelt in organisaties, zodat mensen elkaar makkelijker kunnen verstaan. Ze kan hard lachen en tegelijk meedogenloos zijn over kleurenblindheid, inclusief haar eigen versie. Ze heeft een warm hart en scherpe tong.”

Maaike Thiecke, systemisch adviseur en opleider  

Eget egestas purus viverra accumsan in.

Programma Inclusieve Teams

Transculturele teamcoaching

Om teams te coachen op inclusieve samenwerking is het nodig dat je bewust wordt van zowel je eigen culturele mindset als van die van anderen. Op die manier groeit je transculturele sensitiviteit enorm. Daarnaast heb je theoretische kennis nodig en moet je de beschikking hebben over transculturele teamcoachvaardigheden. Dat doen we allemaal in vier gezamenlijke opleidingsdagen en twee sessies met supervisie. 

Dag 1 Transculturele intelligentie

In deze dag ga je aan de slag met verschillende culturele referentiekaders. Je onderzoekt het effect dat jouw culturele mindset heeft op andere culturen. Dat kunnen professionele culturen, organisatieculturen of etnische culturen zijn. Hoe ben jij vanuit jouw eigen cultuur gewend om verbinding aan te gaan of juist met spanning om te gaan? Je oefent  met het pendelen tussen je eigen cultuur en de cultuur van een ander.

Dag 2 Veiligheid, vertrouwen en verbinden bevorderen

Je gaat aan de slag met een aantal teamcoachinterventies waardoor bijvoorbeeld projectteams, multidisciplinaire teams of teams met verschillende etniciteiten begrip, veiligheid, vertrouwen en verbinding bij elkaar kunnen stimuleren.

Begeleide groepssupervisie sessie 1 

We helpen je om de stof van dag 1 en dag 2 in je eigen stijl toe te passen in je teamcoachsessies. In een online groepssessie van 2 uur bespreek je onder begeleiding van de trainer casuïstiek uit je eigen teamcoachpraktijk. Je krijgt door de begeleide supervisie een duidelijk beeld van je kwaliteiten en je eigen stijl in transculturele teamcoaching. Een supervisiegroep bestaat uit 4 mensen.

Dag 3 Verschillen aangaan en benutten 

Spanning hoort erbij in een team, maar mensen gaan daar verschillend mee om. Hoe kun je in tijden van spanning toch inclusie behouden of weer laten ontstaan? Hoe kun jij wanneer verschillen oplopen als teamcoach meervoudig partijdig zijn en vanuit verschillende perspectieven het team coachen in hun samenwerking?

Begeleide supervisie sessie 2

In de tweede online groepssupervisie sessie van 2 uur  uur bespreek je eigen casuïstiek hoe je als transcultureel teamcoach je team hebt begeleid in het aangaan en benutten van verschillen. Je krijgt feedback van je groepsgenoten en van de trainer op jouw authentieke teamcoachstijl en je transculturele sensitiviteit.

Dag 4 Succeservaringen in verbinding  

Elk team heeft naast uitdagingen ook succeservaringen in onderlinge verbinding en in het gebruiken van verschillen. Hoe zorg je er als teamcoach voor dat mensen deze succeservaringen opmerken en vasthouden zodat ze zelfstandig zich verder kunnen ontwikkelen als inclusief team?

Eget egestas purus viverra accumsan in

Informatie en deelname

Locatie en data

Deze training wordt gegeven

Locatie

Data

Investering

De investering is € 895,– ex 21% BTW inclusief locatiekosten en lunches op de trainingsdagen

Vragen die vaak gesteld worden over deze opleiding

Is deze opleiding alleen voor ervaren teamcoaches?

Deze opleiding transculturele teamcoaching is een verdiepingstraining voor teamcoaches, die al basiskennis en ervaring hebben met teamcoaching vanuit systeemdenken. Heb je die nog niet, dan raden we je aan een teamcoachtraining te volgen bij www.breinkorf.nl of www.firijn.nl.

Je kunt altijd met ons overleggen als je twijfelt over je ervaring en achtergrond.

Krijg ik ook materiaal bij de training?

Je krijgt artikelen en powerpoints met theoretische informatie en transculturele teamcoachtechnieken. Informatie om tijdens de opleiding te gebruiken en om na afloop in terug te kijken (ofzo, voeg er nog een zin toe wat hier de waarde van is). 

Er is 1 datum dat ik niet bij een online sessie kan zijn. Worden er opnames gemaakt?

Als alle supervisiesleden toestemming geven nemen we de sessies op. In het algemeen raden we aan op niets te missen. Juist de supervisiesessies zijn belangrijk voor het integreren van theorie en praktijk en voor het ontwikkelen van je eigen teamcoachstijl. 

Ik pendel al mijn hele leven tussen culturen want ik ben niet in Nederland geboren. Kan ik als teamcoach met zo’n achtergrond nog iets leren van deze cursus?

In onze ervaring is het voor veel mensen een eye-opener wat hun cultuur voor effect heeft op anderen. Het vergroot je transculturele sensitiviteit om dat te ontdekken en daarmee je effectiviteit als teamcoach voor inclusieve samenwerking.

Mijn werkveld is in het noorden van het land, hier is veel minder diversiteit qua etniciteit. Wat kan de training voor mij toevoegen?

We richten ons in de opleiding niet alleen op etnische culturen, maar ook op verschillen in professionele culturele organisatieculturen. Denk aan de samenwerking tussen front-office en back-office of de samenwerking tussen ketenpartners. 

Op welke methodieken is deze training gebaseerd?

We werken op basis van het systeemdenken en transcultureel fenomenologisch werken, zoals bijvoorbeeld ook Hilbrand Westra van de School voor Systemisch Bewustzijn werkt.

Extra boventitel

Meer over mij 

Ik ben geboren in Indonesië en opgegroeid in Amsterdam. Daardoor kan ik bescheiden zijn als een Indische en recht voor z’n raap als een Amsterdamse. 

Ik heb 50 jaar verkering met een lange witte man, narrig type met een gouden hart. 

We hebben drie kinderen, nu dertigers. Met onze dochters kijk ik wel eens zielige films, waarbij we pakken tissues gebruiken. Onze zoon heeft een antenne voor ontheemding. Hij zei ooit tegen mij: mam, wat ben je toch een verkaasde Indo. Zachtjes rinkelde er toen een eerste wake-up call.

Ik ben dol op Indisch eten, maar kan absoluut niet koken. Gelukkig kan de lange witte man dat heel goed, ik heb het vermoeden dat ergens in zijn voorgeslacht een Indische kokki verscholen zit.

Elke dag luister ik naar de stemmen van Billie Holiday, Nina Simone en Etta James. Mijn favoriete blueszangeressen laten de schoonheid in verdriet horen. Ze helpen me om van heimwee naar weemoed te komen: van ‘being blue’ naar ‘golden blues’.

Benieuwd hoe ik je kan helpen?

Info vind je bij workshops en bij coaching of bel me gewoon even: 0630293646.