Opstellingen en Yoga Week op Bali

Verbonden met het land van je voorouders

Je voorouders hebben een band met het land dat nu Indonesië heet. Een land met overweldigend natuurschoon en een rijk geschakeerde cultuur. En ook een land met een geschiedenis van kolonialisme, oorlogen, geweld en onderdrukking.

Je familie is zeer verbonden met de geschiedenis van Indonesië. Ze hebben er gewoond, hebben moeten vertrekken of ze hebben voor Nederland gediend in het leger.

Er wordt weinig over gepraat in je familie, maar de complexiteit is voelbaar.

Jouw eigen band met Indonesië is ambivalent. Soms vraag je je af waar je nou echt thuis bent – in Nederland of in Indonesië? Ook komt de vraag naar boven: hoe Indisch ben ik nou eigenlijk?

Verbonden en niet verstrikt

Op eigen grond in je familiehistorie

 

Je leven ziet er aan de buitenkant best goed uit. Toch merk je dat je niet helemaal uit de verf komt, dat je onbewust je potentieel onderdrukt, dat je vast zit in gedragspatronen die voluit en ontspannen leven lastig maken.

Deze retreat helpt je stevig op eigen grond te staan door verbonden en niet verstrikt te zijn met je familiehistorie. Je verblijft in het land van je voorouders en krijgt daardoor meer dan in Nederland toegang tot bewuste en onbewuste informatie door de geur, de taal, de mensen en de natuur van daar.

Na jaren aarzelen bereid om te gaan

De roep van mijn land van herkomst

 

Terug in mijn geboorteland.
Geuren en geluiden van vroeger.
Thuiskomen in een ritme dat ik ken.
Het lievelingsfruit van mijn moeder eten.
De favoriete planten van mijn vader aanraken.
Mijn lijf ontspant.

 

Als dochter van een Indische moeder en een Indonesische vader heb ik zelf jaren geaarzeld om weer naar Indonesië te gaan. Ik was bang voor het gevoel van ontheemding dat ik eerder sterk ervaarde in het land waar ik ben geboren en waar ik me niet op mijn plek voelde.

Maar afgelopen januari riep mijn geboorteland me zo sterk, ik voelde ik moet gaan. Het was tijd om thuis te komen. Door het transcultureel systemisch werk van de jaren daarvoor, was ik klaar om werkelijk contact te maken met mijn geboortegrond. Ik wilde aanwezig zijn bij het Yoga Retreat op Bali onder begeleiding van Ester de Vos.

Monique biedt een bedding van veiligheid door een diepe innerlijke reflectie niet uit de weg te gaan. Ze is de belichaming van een transformatieve ontwikkeling en dat zet het verlangen van mensen aan die beweging te volgen.

 

Hilbrand Westra
transcultureel systemisch coach en opleider

Ontspannen en vrij

Duurzame verandering

Door het transcultureel systemisch werk bij Hilbrand Westra en de ervaring met eerdere yogareizen met Ester de Vos durfde ik de reis ook aan.

Eenmaal in Bali aangekomen, hielpen de oefeningen van mijn Yoga juf Ester mij werkelijk met mijn lichaam en geest te landen in de aarde van Indonesië.

Het effect van de Bali reis dat Ester zag:
“Wat ontroerde het mij te zien wat Bali met Monique deed. Ik zag hoe haar lichaam zich ontspande, hoe ze letterlijk anders ging bewegen. Hoe haar pas anders werd. Haar gebaren precies pasten bij de omgeving. Hoe ze meer ‘naar achteren’ bewoog in plaats van naar voren. Hoe ze vooral kon ‘zijn’. Prachtig.”

Ook na de reis sudderde de ervaring bij mij door. Een andere energie. Meer stromend. Meer ontspannen. Verbonden met mijn familiehistorie en toch vrij. Dit gun ik anderen ook en daarom organiseren Ester en ik dit retreat met yoga en transcultureel systemisch werk. Zodat je lichaam en geest verbonden zijn met de Indische en Indonesische familiehistorie en je hart en ziel ontspannen en vrij zijn.

Ester, yogadocent en bedrijfspsycholoog

Ik help mensen en teams via een lichaamsgerichte benadering te ontspannen. Ik heb zelf ervaren wat spanning en stress teweeg brengt. Door lichaamswerk vind ik rust in mijn hoofd, voel ik me beter, neem ik goede besluiten en presteer ik beter. Ik wil via lichaamsgerichte oefeningen tijdens het retreat bijdragen aan jouw verbinding met je roots.

Ik heb veel mogen leren van Monique. Ik durfde vol te gaan voor wat ik te doen heb, mijn fysieke wijsheid in te zetten. Ik hou van Monique haar scherpheid en spirituele wijsheid die zij altijd weet te combineren met humor.

Vakvrouwen met jarenlange ervaring

 

Bezielde begeleiders

Monique, transcultureel systemisch coach

Als coach begeleid ik ruim 30 jaar mensen en teams die zich niet thuis voelen in hun situatie. Ik ben als opleider verbonden aan de School voor Systemisch Bewustzijn van Hilbrand Westra. Systemisch werken heeft mij weer in verbinding gebracht met mijn Nederlands-Indische en Indonesische roots.

Ik weet daardoor wie ik ben, waar ik vandaan kom en wat mijn plek is in mijn familiesysteem en in mijn werk. Ik hoop dat jij tijdens het retreat ook meer verbinding voelt met je roots en je plek in je familiesysteem.

Ik hou van Esters lieve en ook zorgvuldige begeleiding. Ik bewonder haar intelligente blik die ziet wat er zich afspeelt in een lijf. Haar gevoel voor humor en haar relativeringsvermogen maken mij ook vaak aan het lachen.

Balinese community

Liefdevolle plek aan zee

 

Holiway Garden, een mooi resort in het rustige noorden van Bali, geeft ons retreat een warme bedding. Ester heeft zelf al vaak ervaren dat dit een plek is die al veel brengt door er gewoon te zijn, en die met enorm veel liefde en oog voor detail is gebouwd. Ook ik heb gevoeld dat Holiway Garden een veilige bedding biedt en verbinding geeft met de Indonesische grond.

Wat ons aanspreekt, is dat dit resort echt onderdeel is geworden van de Balinese community. Het is een fijne werkplek geworden voor de mensen die er wonen.

Wij willen je dan ook graag meenemen in deze bijzondere ervaring. Je voelt je direct thuis op deze prachtige plek waar je liefdevol wordt begeleid door ons en gastvrij wordt ontvangen door het geweldige personeel van Holiway Garden.

Retreat programma

Verbonden met het land van je voorouders

 

Coachsessie 1 van een half uur in week 2 of 3 van 2024
Het retreat op Bali, woensdag 28 februari tm woensdag 6 maart 2024
Coachsessie 2 en 3 van een half uur

Coachsessie 1 (30 min) vindt online plaats met Ester of mij. We bespreken jouw verwachtingen en thema’s voor het retreat.

Het retreat omvat zeven nachten verblijf op het gastvrije Holyway in het noorden van Bali. Woensdag 28 februari 2024 is een dag om aan te komen en rustig te landen. De volgende dagen doorloop je het programma, waarbij je de laatste dag op 6 maart 2024 tijd en rust krijgt om alles van het programma te laten indalen met een persoonlijke afsluiting en een laatste groepsbijeenkomst.

Er is iedere dag ruimte om in een veilige omgeving met veel persoonlijke aandacht opstellingen te doen en mee te doen aan yoga en meditatie. Je krijgt tijd voor stilte en reflectie om alles te laten bezinken, te relaxen en te genieten van de zee, het strand en de natuur.

De online coachsessie 2 en 3 met Ester en met mij helpen je je proces in Nederland te verdiepen.

Informatie en deelname

 

Locatie

Het voorbereidingsgesprek en de twee coachsessies vinden online plaats. Het retreat wordt gehouden in Holiway, Jl. Segara Benben, Sambirenteng, Kec. Tejakula, Kabupaten Buleleng, Bali 81173, Indonesië.

Veel deelnemers boeken voor of na het retreat op Bali extra dagen om alles rustig te laten bezinken. Ester denkt graag met je mee kan op basis van haar jarenlange ervaring met dit eiland je goed adviseren.

Data

Coachsessie voor focus en thema’s voor het retreat in de periode 8 t/m 19 januari 2024
Retreat woensdag 28 februari t/m woensdag 6 maart 2024
Twee coachsessies in de periode 21 maart t/m 31 maart 2024

Investering

De investering voor 3 coachsessies en het retreat inclusief 7 overnachtingen en maaltijden is €3.500,-.
Bij aanmelden vóór 1 november a.s. geldt er een Early Bird prijs van €3.300,-.
Vervoer naar en van de locatie is voor eigen rekening en kunnen wij voor je regelen als je wilt.

Wil je overleggen of meer informatie: stuur een mail of bel me: monique@goldenblues.nl, mob. 0630293646.
Ik ga graag met je in gesprek!

Je meldt je hieronder aan door een aanbetaling te doen van €300,-. Het resterend bedrag van € 3.000,- (€2.800,- Early Bird prijs) dient vóór 1 januari 2024 voldaan te worden.

Uit hoeveel mensen bestaat de groep?

We geven graag persoonlijke aandacht, zodat jij een optimale beleving krijgt. De groep bestaat daarom uit minimaal 4 en maximaal 8 mensen.

Wat is transcultureel systemisch werk

Systemisch werk gaat ervan uit dat in vitale familiesystemen iedereen een plek heeft (binding), er een bepaalde rangorde is tussen de mensen van dat systeem, bijvoorbeeld wie is de eerstgeborene, die komt voor degene die als tweede is geboren (ordening) en dat er een balans is in wat iemand geeft en wat iemand neemt van anderen (balans in geven en nemen).

Transcultureel systemisch werk geeft naast binding, ordening en balans ook aandacht aan de plaats, de plek waarmee een familiesysteem is verbonden en de culturele gebruiken en geschiedenis van die plek. Bij families afkomstig uit Indonesië speelt niet genomen verlies en rouw bijvoorbeeld vaak een rol. Om te overleven richten deze families zich op de toekomst en op aanpassing aan de Nederlandse samenleving, waardoor de eigen identiteit onduidelijk wordt. Transcultureel systemisch werk richt zich op de gevolgen van migratie en verplaatsing.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Als je in termijnen wilt betalen, neem dan contact op met Monique via info@goldenblues.nl, dan bespreken we de mogelijkheden.